Senát nesouhlasí s tím, aby úrazové pojištění přešlo na stát

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Horní parlamentní komora nesouhlasí s tím, aby odškodňování za pracovní úraz a nemoc z povolání převzal od komerčních pojišťoven stát. Přechod této agendy na stát schválila v zákoně o úrazovém pojištění počátkem února sněmovna. Senát ale předlohu zamítl. Soudí, že nový systém by byl finančně náročný a stát na něj stejně nemá dostatečné kapacity. O předloze tak bude znovu hlasovat sněmovna, a to zřejmě ve druhé polovině dubna. Je pravděpodobné, že veto pravicového Senátu levicová sněmovna přehlasuje.

Odškodňování má podle představ poslanců nově převzít Česká správa sociálního zabezpečení. Nyní zaměstnavatelé platí úrazové pojištění jedné ze dvou pojišťoven určených zákoníkem práce - Kooperativě, nebo České pojišťovně. Situaci kritizovala Evropská unie, která navrhla dvě řešení - buď do systému zahrnout všechny pojišťovny, nebo převést pojištění na stát.

Ministerstvo zvolilo druhou variantu. Naopak první možnosti dávali přednost zástupci zaměstnavatelů. Hospodářská komora s navrženým převodem úrazového pojištění zásadně nesouhlasí, řekl již dříve její prezident Jaromír Drábek. Návrh zákona je podle něj složitý, nepřehledný, obsahuje řadu technických chyb a je i nevýhodný.

Jaroslav Dostal z České asociace pojišťoven loni na jaře uvedl, že jedině soukromý sektor dokáže získat více peněz do systému, aniž zatěžuje klienta.

Zamítnutá úprava počítá s tím, že se zvýší jednorázové odškodnění pozůstalých. Nyní manželka zaměstnance, který zemřel při práci, dostane 50.000 korun a dítě 80.000 korun. Nový zákon zvyšuje oba jednorázové příspěvky na 240.000 korun. Nová norma má také zvýhodňovat zaměstnavatele, kteří budou zvyšovat úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Vývoj počtu a závažnosti úrazů a nemocí z povolání by měly odrážet případné slevy či přirážky na pojistném.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK