Skupina J&T koupila padesátiprocentní podíl Plzeňské energetiky

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 29. března (ČTK) - Slovenská skupina J&T dnes koupila od Západočeské energetiky, člena skupiny ČEZ, poloviční podíl v Plzeňské energetice (PE). Zbylých 50 procent zůstává v majetku Plzeňské teplárenské, kterou stoprocentně vlastní město Plzeň. Řekl to mluvčí ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka. Kupní cenu ani jedna ze stran nezveřejnila.

"Podíl koupili prostřednictvím nové firmy West Bohemia Energy holding," uvedl mluvčí. Součástí dohody mezi skupinou ČEZ a J&T je podle něj řada strategických ujednání, která pomohou oběma společnostem lépe prosazovat své cíle v české energetice včetně dohody o převodu pozemku pro stavbu nové elektrárny. "Nabídka byla výhodná nejen ekonomicky, ale také proto, že dohoda s J&T nám umožní pokročit vpřed v jiných oblastech, které jsou v žebříčku priorit skupiny ČEZ výše než naše účast v Plzeňské energetice", dodal ředitel Západočeské energetiky Viktor Miškovský.

Skupina ČEZ se mimo jiné zavázala odebírat nadále elektřinu od PE, což je podstatné pro ekonomickou stabilitu firmy. Město, jehož největší prioritou je udržet současnou cenu centrálně dodávaného tepla, se také nemusí obávat o své energeticko-ekologické záměry, uvedl mluvčí.

Radnice, která dva roky usilovala o zvýšení podílu v PE, nakonec od nákupu ustoupila. "ČEZ se nakonec rozhodl prodat akcie J&T, protože spolu mají další strategické dohody," řekl ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek. Podle něj by se působení nového konkrétního vlastníka mělo projevit ve větší stabilitě PE, bývalé elektrárny a teplárny Škody Plzeň.

Pro město je strategickým podnikem Plzeňská teplárenská, která je největším dodavatelem tepla na území Plzně. S 50 procenty v PE může radnice podle Duchka dostatečně ovlivňovat sjednocenou distribuci tepla v Plzni.

"J&T významně vstoupila do české energetiky. Spolupráce se vůbec neobávám," uvedl šéf městské teplárny Tomáš Drápela. Konkrétní formu dohodne teplárna s kupcem 12. dubna na mimořádné valné hromadě.

"Náš zájem o oblasti energetiky je dlouhodobý," uvedl mluvčí skupiny J&T Petr Málek. Skupina už vlastní mosteckou teplárnu a elektrárnu United Energy, Teplárnu Liberec, velkoobchodníka s energiemi První energetickou a poradenskou firmu v oblasti spotřeby a energetických auditů AISE, dále 39 procent akcií Severočeské energetiky a 34 procent Pražské energetiky.

PE s 270 lidmi měla loni zisk necelých 70 milionů korun při tržbách 823 milionů. Podobně jako předloni firma prodala 400.000 MWh elektřiny, za což inkasovala tři pětiny tržeb. Dále prodala 1,2 milionu gigajoulů tepla.

Teplárna a ZČE koupily ztrátovou PE v lednu 2003 od americké Cinergy, údajně za symbolickou sumu. Předchozí primátor Plzně a senátor Jiří Šneberger, který koncem roku 2004 jednání o nákupu 50 procent zahájil, tehdy uváděl cenu 70 milionů korun. J&T údajně zaplatily několikrát více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK