Nová pravidla pro poctivou prezentaci investičních doporučení

31.03.2006 | , KCP
Tiskové zprávy


Komise pro cenné papíry vydává novou vyhlášku č. 114/2006 Sb., o poctivé prezentaci investičních doporučení, jejímž cílem je zajistit požadavky na objektivitu a poctivost investičních doporučení adresovaných veřejnosti a působit preventivně v oblasti střetu zájmů v souladu s právem Evropských společenství.

Vyhláška dopadá na osoby, které provádějí výzkum finančních nástrojů a jejich emitentů, publikují jeho výsledky a veřejně doporučují určitou investiční strategii. Jde tedy především o nezávislé analytiky, obchodníky s cennými papíry, banky a další osoby veřejně rozšiřující investiční doporučení. Pravidla stanovená vyhláškou se nevztahují na novináře, pokud jednají v souladu se srovnatelnými pravidly novinářské profese.

Vyhláška reguluje pouze investiční doporučení určená pro veřejnost a nevztahuje se proto na individuální investiční poradenství prováděné zpravidla v souvislosti s poskytováním investičních služeb zákazníkům.

Vyhláškou se transponuje do českého právního řádu směrnice Evropské komise č. 2003/125/ES o poctivém předkládání investičních doporučení a uveřejňování střetu zájmů. Vyhláška neukládá žádné povinnosti nad rámec práva EU. Věcný záměr i návrh textu vyhlášky Komise podrobně konzultovala s odbornou veřejností.

Základními povinnostmi při tvorbě a šíření investičních doporučení jsou povinnost identifikace tvůrců a šiřitelů investičního doporučení, povinnost poctivé, úplné a nezavádějící prezentace doporučení a povinnost uveřejňování zájmů a potenciálních střetů zájmů tvůrců doporučení. K usnadnění aplikace vyhlášky je připravován metodický materiál vycházející ze standardů na evropských trzích, kde již směrnice Evropské komise č. 2003/125/ES byla transponována. Dozor nad plněním povinností v této oblasti bude v souvislosti se sjednocením dohledu nad finančním trhem vykonávat Česká národní banka.  

Vyhláška bude uveřejněna ve Sbírce zákonů dne 31. března 2006 a uplatní se od 1. června 2006.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy