Někteří držitelé licencí můžou začít vysílat hned, jiné za měsíce

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Některé nové digitální TV stanice mohou začít vysílat téměř ihned, jiné budou na svou přípravu potřebovat řadu měsíců. Vyplývá to z ankety mezi úspěšnými žadateli o digitální licenci, kteří dnes dostali licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle současného platného zákona mají nové stanice na svůj rozjezd 360 dnů.

"Jsme připraveni vysílat ihned. Ale ještě zvážíme, jak to bude vypadat z obchodního hlediska. Počkáme na oficiální vyjádření rady, pak uvidíme," řekl Stanislav Holec, člen vedení mediální skupiny Mafra, pod níž patří hudební stanice Óčko. Ta získala licenci pro síť označovanou písmenem C. Óčko vysílá v kabelových a satelitních sítích od roku 2002, na počátku pod původním názvem Stanice O a nyní je součástí i zkušební nabídky digitální sítí.

Podle režiséra Fero Feniče, který získal licenci pro svůj projekt Febio TV, je lhůta 360 dnů vhodná pro plnoformátovou televizi, jakou nyní hodlá vybudovat i on se svými investory. Tím hlavním je podle Feniče česko-slovenská finanční skupina Arca Capital.

Zatímco tematické televize by podle Feniče mohly svůj start stihnout třeba i do půl roku, u stanice, která chce nabízet všechny typy pořadů, to ale technicky možné není. "Celoformátová televize bude muset využít větší část lhůty 360 dnů. Do půl roku bychom ani nepostavili studio, ani nestihli nakoupit pořady," řekl Fenič. Půlroční lhůta se přitom objevila i v pozměňovacích návrzích novely vysílacího zákona.

"Nikdo z nás to nebude chtít protahovat, jde o peníze. Budeme se snažit začít co nejdříve, mohli bychom stihnout třeba konec zimy," dodal Fenič s tím, že tyto úvahy jsou ale zatím přece jen předčasné.

V českém televizním digitálním éteru dostane příležitost i další zpravodajská stanice po kanálu ČT24 České televize. Bude jím zpravodajská stanice Z1, která je sestrou slovenského programu TA3; obě patří pod finanční skupinu J&T Finance Group. "Budeme se snažit začít vysílat v letošním roce, nejspíše na podzim," řekl Martin Mrnka, člen představenstva firmy První zpravodajská, která bude stanici Z1 provozovat. "Už jsme udělali tendr na technologická zařízení," dodal.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dnes udělila prvních šest licencí. Pro síť označovanou písmenem B získali licenci žadatelé se zpravodajskou stanicí Z1, programem TV Pohoda a společnost RTA se svým regionálním projektem. V síti C může nyní začít vysílat Fero Fenič se svou Febio TV, stanice TV Barrandov a hudební stanice Óčko. O licenci se ucházelo zhruba 30 žadatelů se čtyřmi desítkami projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK