Vláda prodloužila stav nouze do 19. dubna

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Vláda Jiřího Paroubka prodloužila stav nouze, který v neděli vyhlásila v sedmi krajích, do 19. dubna. Původně mělo opatření skončit 10. dubna. Ministr vnitra František Bublan novinářům řekl, že opatření přijala vláda nikoli proto, že by hrozilo další nebezpečí, ale kvůli rychlejší likvidaci škod. Stav nouze totiž umožňuje například zaměstnávat firmy bez výběrových řízení.

Vláda dnes rozhodla, že na odstraňování povodňových škod uvolní pět miliard z Fondu národního majetku a dividend firem ČEZ a Osinek. "Prioritně budou peníze použity na odstranění škod. Pokud by zbyly, půjdou na protipovodňová opatření," řekl novinářům ministr financí Bohuslav Sobotka.

Protože kvůli uvolnění peněz musela vláda změnit zákon o Fondu národního majetku a rozpočet, bude opatření muset schválit i sněmovna. Vláda proto požádala, aby předseda sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlásil stav legislativní nouze, aby byly peníze uvolněny ještě do konce dubna. Zákon o uvolnění peněz z Fondu národního majetku bude muset projít schvalováním i v Senátu.

Vláda dnes také rozhodla o finanční pomoci obcím, krajům i jednotlivcům postižených povodněmi. Rozhodla o zavedení fondů, ze kterých budou moci čerpat nevratné dotace obce, a to až do výše sto procent investic. Na nápravy majetku krajů chce vláda uvolnit peníze ve výši maximálně padesáti procent investic. Kvůli povodním změnil kabinet pravidla pro čerpání dotací na renovace bytů. Až dosud byli žadatelé omezeni věkem, nyní budou moci o pomoc při renovaci bytu žádat i starší lidé, pokud byli zatopeni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK