Paroubek: Vláda chce vytvořit povodňový fond

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litoměřice 5. dubna (ČTK) - Vláda chce vytvořit fond, z něhož se budou čerpat peníze na výstavbu protipovodňových opatření či na výkup domů, které opakovaně zatopila voda. Ve fondu by bylo asi deset až 15 miliard korun. Peníze by si stát půjčil od Evropské investiční banky (EIB). Splácel by je 20 až 25 let, takže by se příliš nezatížila dluhová služba státu, řekl při návštěvě Litoměřic premiér Jiří Paroubek.

"Protipovodňová opatření by se realizovala v jednotlivých povodích v průběhu několika let, protože nemáme iluze, že by se to všechno stihlo za rok nebo za dva," uvedl Paroubek. Řekl, že již mluvil s EIB. "Jsou ochotni poskytnout tyto peníze bez potřeby spolufinancování," doplnil. Peníze na vznik hrází a dalších zábran by kromě povodí mohly čerpat i obce.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý již dříve řekl, že zřízení zvláštního fondu navrhovali občanští demokraté už v minulosti, ale ČSSD ho odmítla.

Stát by podle premiéra realizoval i dobrovolné výkupy těch nemovitostí, které jsou v záplavových území opakovaně zaplavovány, a kam se třeba občané nebudou chtít vrátit. Lidé by dostali určité náhrady. "Musíme vymyslet systém, jak těmto lidem budeme nabízet vhodné pozemky k tomu, aby tam mohli začít stavět," uvedl Paroubek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK