Antimonopolní úřad s ŘLP nezahájí správní řízení

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. dubna (ČTK) - Řízení letového provozu (ŘLP) podle antimonopolního úřadu neporušilo v souvislosti s výší přibližovacích poplatků na letišti Praha-Ruzyně zákon o hospodářské soutěži. Řekl to Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS s tím, že úřad proto s firmou nezahájí správní řízení. Loni si na údajné zneužití dominantního postavení ŘLP kvůli poplatkům u ÚOHS stěžovaly České aerolinie (ČSA).

Firma tvrdila, že postup ŘLP při stanovování poplatků není transparentní. "Společnost výši poplatků ČSA a dalším odběratelům jednostranně diktuje," řekla tehdy mluvčí ČSA Jitka Novotná. Odběratelé podle ní nemají možnost si oprávněnost výše těchto poplatků ověřit. ŘLP to ale odmítlo.

"V průběhu šetření jsme si vyžádali podklady a informace od ministerstva dopravy i aerolinií. Od ŘLP jsme chtěli vědět, jak sestavuje poplatky a jak se postupně vyvíjely," uvedl Vrána. Právě na základě těchto materiálů úřad rozhodl, že správní řízení s ŘLP nezahájí.

Podle ČSA například u Boeingu 737-400 platí dopravci za přibližovací služby na tunu váhy letadla například na letišti ve Vídni 123 korun, v Bratislavě 115 korun, ve Frankfurtu 74 korun a ve Varšavě 38 korun. Na Ruzyni přišly loni poplatky na víc než 200 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK