ČEZ zlevní zaplaveným domácnostem dodávky elektřiny

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Elektrárenská skupina ČEZ zlevní zaplaveným domácnostem na dva měsíce dodávky elektrické energie, kterou budou lidé potřebovat zejména k vysoušení příbytků. O slevu 350 korun z ceny megawatthodiny silové elektřiny mohou požádat zaplavené domácnosti zásobované skupinou ČEZ v západních, středních, severních a východních Čechách a na severní Moravě. Průměrná domácnost díky tomu při odstraňování následků povodní podle výpočtů ČEZ ušetří za dodávky zhruba 800 korun.

"Chceme i touto formou lidem pomoci v tíživé situaci tak, aby se co nejrychleji mohli vrátit k normálnímu životu. Vysoušení objektů způsobí občanům i vyšší spotřebu elektřiny. Náš povodňový tarif by měl zvýšené náklady na vysoušení nejen kompenzovat, ale po dobu dvou měsíců přinášet postiženým domácnostem patrnou úlevu z plateb za elektřinu," řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Zvýhodněná sazba bude platit od 7. dubna do 7. června. Každý produkt silové elektřiny, který skupina ČEZ nabízí, bude mít svoji povodňovou variantu se slevou 350 korun z ceny za MWh a s nulovou pevnou měsíční cenou za silovou elektřinu. "V nejvíce využívaném tarifu Standard činí sleva 30 procent. V celkové platbě za elektřinu se silová elektřina promítá zhruba polovinou," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Záplavy sužují velkou část České republiky od začátku minulého týdne. Velká voda již zaplavila řadu měst a obcí. Hladiny rozbouřených řek pozvolna klesají, na řadě míst mohou ale povodně trvat ještě týden či dva. Například v Jihomoravském kraji stále lidé bojují s velkou vodou, která ohrožuje Břeclav či obec Novosedly na Břeclavsku. Komplikace neubývají ani na severu Čech. Situace se zlepšila v Jihočeském kraji a obyvatelé Veselí nad Lužnicí se postupně vracejí domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK