Většina akcií na pražské burze pokračovala v růstu

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Většina hlavních titulů pražské burzy si ve středu připsala mírné zisky. Výraznější pokles postihl jen akcie CME. Největší obchody se opět uskutečnily s akciemi ČEZ a Komerční banky. Index PX si polepšil o 0,27 procenta na 1538,7 bodu, uvedla burza.

"Dnešní seance na pražské BCPP navázala na předchozí dny tohoto týdne a opět drobně posílila. Množstvím objednávek se ale investoři znovu nijak nepřetrhli," uvedl Michal Oplt ze společnosti Cyrrus. Většina akcií se podle něj pohybovala ve velmi úzkém pásmu po celý den a mimo CME zavíraly všechny hlavní tituly s jen mírnými změnami.

Převážná část dnešních obchodů se stejně jako v minulých dnech uskutečnila s akciemi ČEZ a KB. Oba tituly přitom setrvávají v krátkodobém rostoucím trendu nastoleném v závěru minulého týdne, upozornil Vladimír Vávra z Patria Direct.

Akcie ČEZ se díky několika výběrům na straně nabídky vyhouply až na 840 Kč, přičemž nákupní zájem se podle Vávry zdá být přesvědčivý. KB hned ráno zpevnila na dosah klíčové úrovně 3400 Kč, zde však narážela na relativně silný odpor a nenašla sílu k dalšímu posilování. KB nakonec přidala 0,3 procenta na 3385,60 Kč, ČEZ 0,6 procenta na 838,60.

Mediální skupina CME ztratila 1,2 procenta na 1560 korun. "Stejně jako v minulých dnech přitom investoři v ČR vidí perspektivy tohoto titulu o něco optimističtěji než investoři v zámoří," míní Vávra.

"I přesto, že růst na domácím trhu trvá již třetí den, pravděpodobně si na delší a razantnější růst budeme muset počkat minimálně do doby, kdy se na trhu objeví konečně nějaká větší objednávka ze strany zahraničních investorů," odhadl další vývoj Oplt.

PX je oficiálním indexem burzy od 20. března. Nahradil oba předchozí indexy PX 50 a PX-D, ale číselně navázal na 12letou řadu hodnot PX 50.

Obchody: Hodnoty:(mld.Kč)

celkové 6,728

akcie 2,292

dluhopisy 4,436

obchodní systém 1,105

ostatní obchody 5,623

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK