Mládek: Na výkup domů v místech záplav by mohly jít až stamiliony

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Až stovky milionů korun by mohl dát stát na výkup domů, které jsou v záplavových oblastech opakovaně zatopovány velkou vodou. Řekl to ministr zemědělství Jan Mládek s tím, že ale záleží na zájmu majitelů nemovitostí. Výkup by totiž byl dobrovolný. Mládkův úřad předloží vládě v krátké době materiál o zřízení fondu na protipovodňová opatření a výkup těchto nemovitostí by měl být jedním z podprogramů.

"Je to teprve v ideové rovině," podotkl Mládek. Vykoupené domy by se podle něj měly bourat a nahradit parkovými úpravami. Absence staveb by i zlepšila situaci při povodních, dodal. Premiér Jiří Paroubek ve středu k záměru uvedl, že stát musí také vyřešit systém, jak zájemcům o výkup nabídnout vhodné pozemky k nové výstavbě.

Citlivou věcí je podle Mládka to, že vykupovat by se mělo za tržní ceny, které ovšem nemusejí být zrovna vysoké, mimo jiné poté, co pojišťovny ve dvakrát zatopeném území zruší možnost pojistek.

Jako příklad ministr uvedl Veselí nad Lužnicí, silně postižené letošní povodní. "Dovedu si představit, že se budou vykupovat starší domky vesnického typu, ale nedovedu si moc představit, že se budou vykupovat nově postavené domy ze 60., 70. či 80. let, kterých je tam také hodně," dodal.

Protipovodňový fond by měl mít formu zvláštního účtu pro investice do protipovodňových opatření. Do fondu by šly dvě miliardy korun ze státního rozpočtu, miliarda z privatizace a sedm miliard by představovala půjčka od Evropské investiční banky. Konkrétní představa je tak zatím deset miliard korun s tím, že je možné vklad navýšit o dalších pět miliard. Možností by podle Mládka bylo i vydání státních dluhopisů. Fond má navázat na současný program prevence před povodněmi.

Podle viceprezidenta Asociace realitních kanceláří Ivana Žikeše je návrh na výkup domů populistický krok před volbami. "Lepší by bylo udělat protipovodňová opatření," míní. Podle něj by o poskytování peněz na výkup domů rozhodovali úředníci, v každém případě by se tak objevila korupce. Odhadnout, kolika nemovitostí by se výkup mohl týkat, je podle něj obtížné. Mohlo by jít o stovky i tisíce nemovitostí.

Návrh na výkup domů není žádná novinka. Pražský magistrát tak postupoval po katastrofální povodni v srpnu 2002. Na návrh některých obyvatel Lahovic a Lahoviček, které nelze před velkými záplavami ochránit, místním lidem nabídl, že domy s parcelami odkoupí. Nabídku využili vlastníci 29 nemovitostí, magistrát za ně zaplatil 188 milionů korun. Většina lidí se ale rozhodla v Lahovicích a Lahovičkách zůstat. Ve čtvrti je celkem zhruba 150 domů. Před čtyřmi lety byly zaplaveny všechny. Pomoc některým občanům po roce 2002 nabízel i stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK