Stát pošle peníze na podporu stavebního spoření už 18. dubna

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Státní podporu stavebního spoření dostanou letos klienti stavebních spořitelen v rekordně krátkém čase. Ministerstvo financí ve čtvrtek potvrdilo, že už 18. dubna pošle stavebním spořitelnám 15,044 miliardy korun. Letos prvně musí stavební spořitelny připsat klientům podporu do druhého dne, jak jim to ukládá novela zákona o stavebním spoření. Informují o tom Hospodářské noviny.

Podpora u smluv založených do konce roku 2003 činí až 4500 korun, u později uzavřených smluv nejvýše 3000 korun. Některé spořitelny budou podle HN s připsáním podpory ještě víc spěchat. "Státní podporu připíšeme ještě ten samý den, kdy ji obdržíme," uvedla mluvčí Modré pyramidy Hana Vaněčková.

Spořitelny v minulosti připisovaly podporu až s měsíčním zpožděním. Zákon tím sice neporušily, ale prokázalo se, že ji využívaly k vylepšování zisků tím, že dotaci používaly k půjčkám na mezibankovním trhu.

Na podzim pošle stát stavebním spořitelnám podle odhadu ministerstva financí ještě zhruba miliardu korun. Ta je určena na podporu lidem, kteří stavební spoření ukončí v polovině roku, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK