Americké akcie ve čtvrtek uzavřely smíšeně

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. dubna (ČTK) - Americké akcie se ve čtvrtek pohybovaly oběma směry. Růst počítačové společnosti Apple Computer pomohl technologickému indexu až na nejvyšší úroveň za pět let. Náladu na širším trhu však zhoršil propad farmaceutické společnosti Merck.

Hlavní Dow Jonesův index ve čtvrtek klesl o 0,21 procenta na 11.216.50 bodu a širší index Standard & Poor's oslabil o 0,19 procenta na 1309,04 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však stoupl o 0,06 procenta na 2361,17 bodu.

Společnost Apple rostla druhý den díky zprávě, že její počítače Mac budou moci pracovat s operačním systémem Windows firmy Microsoft. To znamená, že by se mohl zvýšit počet uživatelů počítačů Mac. Merck klesl kvůli rozhodnutí soudu, že firma nedostatečně varovala o vedlejších účincích svého léku Vioxx a musí zaplatit odškodnění.

Na devizovém trhu se euro vydalo dolů. Důvodem bylo prohlášení šéfa Evropské centrální banky, podle kterého banka na svém květnovém zasedání úrokové sazby zvyšovat nebude. ECB ponechala ve čtvrtek úrokové sazby beze změny a Jean Claude-Trichet oznámil, že banka na svém příštím zasedání neplánuje zvýšení úrokových sazeb, s čímž trh počítal.

V závěru obchodování euro k dolaru kleslo o 0,6 procenta na 1,2225 USD. Propad byl nejvyšší za dva týdny. Vůči jenu euro oslabilo o 0,3 procenta na 143,55 JPY. Dolar k jenu posílil o 0,3 procenta na 117,63 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK