Koruna zahájila obchodování růstem na 28,49 Kč/EUR

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Česká měna zahájila páteční obchodování růstem. Vůči euru byla koruna v 10:00 o šest haléřů silnější na 28,49 Kč/EUR. Na trhu doznívá čtvrteční vzkaz ECB, která s velkou pravděpodobností nebude zvyšovat sazby dříve než v červnu. Oproti dolaru koruna oslabila na 23,40 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Online růst podporují i pozitivní zprávy z Polska, kde byl ve čtvrtek zamítnut návrh na vypsání předčasných voleb. "I když se takový krok čekal, znamená uklidnění s mírným pozitivním vlivem na zlotý i region" uvedl.

Prudké posílení dolaru podle Markéty Šichtařové z Next Finance zvyšuje riziko odlivu spekulativního kapitálu ze střední Evropy. "Stále je tedy velká pravděpodobnost mírného oslabení koruny k euru," uvedla.

Pro vývoj dolaru bude dnes významné zveřejnění březnové nezaměstnanosti v USA. Pokud budou podle Vlka údaje lepší, než očekává trh, pravděpodobně investoři začnou s prodejem eura. "V takovém případě bychom se asi dočkali před koncem týdne razantního posílení dolaru," uvedl Vlk s tím, že dopad na korunu a střední Evropu by přitom byl negativní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK