Účetní problémy v třinecké divizi nezmění loňské výsledky Skansky

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Účetní nesrovnalosti v třinecké divizi největší tuzemské stavební firmy Skanska CZ nebudou mít vliv na loňské hospodářské výsledky. Firma tyto skutečnosti do výsledků již zahrnula. Na dotaz ČTK to potvrdil předseda představenstva a generální ředitel Skanska CZ Zdeněk Burda. Kvůli účetnímu skandálu z firmy odchází finanční ředitel a místopředseda představenstva Miroslav Tvrdý.

"Skanska Miroslava Tvrdého neviní z interních účetních chyb třinecké divize Pozemní stavitelství Morava, oblast účetnictví nicméně spadala do jeho kompetencí," uvedl Burda.

Účetní nesrovnalosti v třinecké divizi firma zjistila začátkem roku 2006. Hlavní postavou v machinacích s účetnictvím byl podle dnešních Hospodářských novin bývalý ekonomicko-správní ředitel divize Pozemní stavitelství Morava Roman Hladonik. Firma ho odvolala z funkce již v únoru. "Ano, on je hlavní příčinou problémů, já nesu odpovědnost," potvrdil Tvrdý HN.

Tvrdý na své funkce po dohodě s vedením skupiny Skanska rezignoval k 30. dubnu. Odchod ještě musí projednat představenstvo a dozorčí rada společnosti. Nástupce firma oznámí během několika dní.

Skanska CZ koupila třinecký závod IPS v roce 2000 a od té doby v něm několikrát vyměnila vedení. Naposledy se tak stalo loni, kdy nastoupil tým současného ředitele Jindřicha Ťukala. Zatímco bývalá IPS vykazovala miliardové tržby, pokračovatelům se už tak dobře nedařilo. Od roku 2002 se například provozní zisk snížil z 276 milionů na 120 milionů korun ke konci roku 2004.

Tvrdý působí ve společnosti od roku 1982, finančním ředitelem je od roku 1990 a v představenstvu od roku 1993. Významně se podílel na strategii, vnitřním uspořádání a řízení skupiny Skanska v České republice a na Slovensku. Loni skupina zvýšila čistý zisk o pětinu na 1,347 miliardy korun. Tržby vzrostly o 15 procent na 33,9 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK