ČOI: Výsledky kontrol pohonných hmot jsou nejlepší od roku 2001

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic byla na začátku letošního roku podle České obchodní inspekce výrazně lepší než v uplynulých letech. Zatímco loni v prvním čtvrtletí nevyhovělo testům 9,5 procenta odebraných vzorků, za první tři měsíce tento ukazatel klesl na 4,2 procenta. V prvním čtvrtletí letošního roku tak byly výsledky kontrol jakosti pohonných hmot nejlepší od roku 2001, kdy ČOI kvalitu automobilových paliv začala sledovat.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že v prvním letošním čtvrtletí inspekce zkontrolovala 505 vzorků a jakostním požadavkům nevyhovělo 21 vzorků. U čtyři vzorků motorové nafty a dvou vzorků benzinu odborníci zjistili závažné porušení kvality. "Jakost PHM na českém trhu se podstatně zlepšila, a to i přes zpřísnění požadovaného obsahu síry od roku 2005. Veškerá zjištění o prodeji nejakostních PHM postupujeme policii a celníkům," uvedla Fléglová.

Nejčastějším nedostatkem byl letos nevyhovující bod vzplanutí u deseti vzorků motorové nafty. U čtyř vzorků nafty zase testy odhalily vyšší obsah síry, než připouštějí normy. Automobilové benziny podle Fléglové vykázaly závady pouze v pěti případech. "V březnu dokonce u odebraných vzorků nebyla zjištěna žádná odchylka od normovaných hodnot," podotkla Fléglová. U LPG inspektoři v prvním čtvrtletí nezjistili žádnou závadu.

Loni ČOI zkontrolovala 3272 vzorků pohonných hmot, což byl ve srovnání s rokem 2004 téměř dvojnásobný počet. Jakostním požadavkům nevyhovělo 6,1 procenta vzorků, o rok dříve jich bylo 8,6 procenta. "Za loňský rok bylo uloženo za porušení jakosti PHM téměř 200 pokut a v případě závažnějších zjištění se výše sankcí pohybovala ve výši statisíců korun, u některých firem i opakovaně," uvedla Fléglová.

Ještě v prvním pololetí loňského roku z celkového počtu 1101 odebraných vzorků nevyhovělo jakostním požadavkům 10,9 procenta. Nejvyšší procento prohřešků bylo u motorové nafty, kde testy neprošlo téměř 15 procent z 542 odebraných vzorků. Ve 34 případech byl tehdy v motorové naftě zjištěn vyšší obsah síry, což by podle odborníků mohlo svědčit o jejím ředění levnějším topným olejem.

Policie v těchto dnech zadržela skupinu 18 lidí, kterou podezřívá právě z ředění paliv. Podle kriminalistů tato organizovaná skupina státu způsobila nejméně čtvrtmiliardovou škodu na daních. Kontrolní akce, kterou policisté a celníci připravovali od září 2004, byla zaměřena na 50 čerpacích stanic, 24 nevyhovělo státním normám, 14 z nich bylo napojeno na organizovanou skupinu obviněných a uzavřeno. Obvinění jsou českými občany a patří k několika firmám, které míchaly do benzinu nezdaněné minerální, strojní nebo ložiskové oleje. Jejich podíl v pohonných hmotách se pohyboval od pěti do 30 procent.

Podmínky prodeje pohonných hmot by měly být v budoucnu přísnější. Změny v březnu schválila sněmovna. V novele je například zakotvena povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Novela obsahuje také povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které budou muset splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK