S&P: Škody po záplavách mohou činit asi dvě miliardy Kč

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. dubna (ČTK) - Záplavy, které v posledních dnech postihly větší část České republiky, nebudou mít na zdejší pojišťovací sektor vážnější dopady. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services, která předběžně odhaduje, že škody vystoupí zhruba na dvě miliardy korun.

Podle analytiků agentury je na přesnější vyčíslení škod ještě brzy, ale už teď je prý jasné, že škody budou mnohem nižší než při posledních velkých záplavách v roce 2002, i ve srovnání s rokem 1997. Před čtyřmi lety škody činily kolem 70 miliard a v roce 1997 asi 63 miliard Kč.

Jedním z důvodů nižšího dopadu záplav na pojišťovny je to, že letošní záplavy zřejmě nebyly tak ničivé, jako ty předchozí. Hladiny rozvodněných toků se totiž nedostaly tak vysoko jako v minulých letech.

Letošní záplavy byly proti rokům 2002 a 1997 rozsáhlejší co do rozlohy, rozvodněné řeky ale neměly tak velkou sílu a neponičily tedy tolik bariér jako před lety. Hospodářské škody budou nižší také proto, že nejohroženější oblasti mají nižší pojistnou hodnotu. Postiženy tak budou hlavně zemědělské než průmyslové podniky.

Ve srovnání s rokem 2002 se letošní záplavy jen okrajově dotkly hlavního města Prahy, kde je hodnota pojištěného majetku nejvyšší.

Druhým důvodem, díky němuž nebudou škody po letošních záplavách tak vysoké, je chování pojišťoven. Ty se po zkušenostech z roku 2002 nyní více zaměřují na vhodnou strukturu pojištění a jeho cenu. Proto je teď pojištění v záplavových oblastech převážně vyšší. V extrémních případech však některé pojišťovny už nejsou ochotny riziko krýt vůbec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK