Dolar začal po zprávě o nezaměstnanosti prudce zpevňovat

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. dubna (ČTK) - Kurz dolaru se začal v odpoledních hodinách prudce zvyšovat a reagoval tak na zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Ta ukázala, že ekonomika je ve velmi dobré kondici a vytváří více nových pracovních míst, než se předpokládalo. To svědčí předpokladům, že se základní úroky v USA ještě zvýší.

V 17:00 se dolar k euru prodával v kurzu 1,2119 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2231 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 117,99 ze 117,66 JPY, zatímco euro proti jenu kleslo na 142,98 z předchozího kurzu 143,95 JPY.

Americká ekonomika v březnu vytvořila asi 211.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla ze 4,8 na 4,7 procenta. Nyní je tak nejnižší od července 2001, kdy byla na 4,6 procenta. Výsledek překonal také odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že vznikne jen 190.000 nových míst.

Počet pracovních míst se v USA zvyšuje nepřetržitě každý měsíc už více než dva a půl roku. Mezi analytiky proto sílí spekulace, že hlad podniků po nových lidech může tlačit na mzdovou inflaci, což by centrální banku mohlo přinutit k ještě výraznějšímu zvýšení úrokových sazeb. Za takové situace by dolar zřejmě dál zpevňoval.

"Já si myslím, že centrální banka si přeje, aby míra nezaměstnanosti přestala klesat co možná nejdříve. Pokud ne, tak budou dál zvyšovat sazby," myslí si ekonom makléřské společnosti UBS Securities Jim O'Sullivan. Stejný názor sdílel po statistice rovněž devizový trh, kde rostly výnosy dluhopisů americké vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK