Akciím na pražské burze ve 14. týdnu jasně vládl růst

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Na akciový trh pražské burzy se v uplynulém týdnu rozhodným způsobem vrátil růst. Kupci na trhu převažovali všech pět dnů. Stejně dlouhá růstová řada se burze naposledy povedla v polovině února. Index PX si polepšil o 1,69 procenta na 1549,6 bodu poté, co v minulých dvou týdnech klesal, vyplynulo z výsledků burzy.

Až na velmi aktivní čtvrtek ovšem vázly obchody. Celkový objem zobchodovaných akcií se snížil hlouběji pod letošní průměr na 12,9 miliardy korun z minulé hodnoty 14,3 miliardy korun.

Nákupy se zaměřily na dividendové společnosti, jejichž valné hromady se kvapem blíží. Akcie Komerční banky se zhodnotily o 4,9 procenta na 3446 korun. Poslední den s právem účasti na valné hromadě KB bude nejbližší čtvrtek. Ještě o dva dny předtím se bude naposledy obchodovat s nárokem na dividendu tabákový výrobce Philip Morris, jehož kurz přidal čtyři procenta na 16.720 korun.

Cenné papíry elektrárenské skupiny ČEZ posílily o 2,6 procenta na 840,8 koruny. Většinový vlastník ČEZ stát oznámil, že chce pokrýt povodňové škody i z dividend této firmy. Dividenda ČEZ by tím pádem mohla činit asi 17 korun na akcii. Doposud analytici očekávali 12 korun na akcii.

Největší ztrátu v týdnu utrpěly akcie americké mediální firmy CME, jež po prodejích především na domovském trhu Nasdaq odepsaly 1,7 procenta na 1586 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK