Americké akcie dopoledne zpevňovaly, pomohl především Boeing

12.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v dopolední části obchodování zvyšovaly a těžily hlavně z předpokladů dalšího zvýšení zisků za první čtvrtletí. Pomohl i zájem o akcie společnosti Boeing, kterým pomohla zakázka z Číny na 80 nových letadel. Analytici následně zvýšili nákupní doporučení k akciím Boeingu.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 11.124 bodů a proti úternímu závěru vykazoval zisk o 0,3 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite měl ale jen nepatrný zisk a nacházel se blízko 2311 bodů.

Ve Spojených státech začíná období hlášení firemních zisků a předpokládá se, že většina firem zisky opět zvýší. Americkým firmám se podle indexu S&P 500 zvyšují zisky nepřetržitě každé čtvrtletí už téměř čtyři roky.

Trh příznivě reagoval rovněž na novou statistiku. Ta ukázala, že deficit zahraničního obchodu USA v únoru činil 65,7 miliardy dolarů a snížil se tak z předchozích 68,6 miliardy dolarů, kde byl v lednu. Za nižším schodkem je hlavně pokles dovozu a také lepší bilance ve vztahu s Čínou.

"Zatím se zdá, že výsledky budou velmi dobré. Velkou neznámou je ale to, kam se vydáme potom. Pořád je zde řada nejistot," podotkl hlavní investiční analytik ve společnosti Oppenheimer & Co Michael Metz.

Slabší výkonnost technologickým emisím způsobila zpráva o snížení nákupního doporučení k akciím Google, kterou vydala makléřská společnost JMP Securities. Ta sice dál předpokládá, že si akcie firmy povedou lépe než zbytek trhu, snížila ale předchozí cílovou cenu 500 dolarů na 475 USD. Kurz potom na trhu klesl asi na 408 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK