Zemědělci dostanou vyšší dotace na pojištění

13.04.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Na základě ministerského rozhodnutí dojde tento rok k navýšení poskytovaných finančních prostředků na dotace zemědělského pojištění. Zemědělci tak mohou na pojištění výrazně ušetřit.

Na státní dotaci se výši 20 % z uhrazeného pojistného na pojištění zvířat pro případ nákaz a dalších hromadných škod a 35 % z pojistného pro pojištění polních plodin se mohou těšit ty zemědělské podniky a podnikatelé, kteří chrání svůj majetek právě pojištěním. Rozhodlo o tom Ministerstvo zemědělství společně s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem.

Dostupnost pojištění roste
Jak vyplývá ze zprávy České asociace pojišťoven, tento krok může zemědělcům přinést nemalé úspory, kdy např. pěstitelé některých speciálních plodin, například ovoce, zeleniny, vinné révy a chmele ušetří letos na pojistném až polovinu prostředků.

„Rozhodnutí ministerstva vítáme, protože dotacemi se zvyšuje dostupnost zemědělského pojištění i pro ty zemědělské podnikatele, kteří z finančních důvodů dosud s pojištěním vyčkávali nebo je uzavřeli pouze v omezeném rozsahu,“ uvedl předseda stálé pracovní skupiny České asociace pojišťoven pro zemědělské pojištění Jiří Havelka a dodává: „Ministerstvo zemědělství tímto krokem dává jasně najevo, jak důležitý význam v zemědělském podnikání přikládá právě pojištění“. Zavedení státních dotací se pozitivně projevilo již v minulých letech, kdy přispělo k růstu propojištěnosti a  předepsaného pojistného u pojišťoven, které zemědělské pojištění na našem trhu nabízejí.

Nemoci zvyšují zájem o pojištění
Výskyt bovinní spongiformní encefalopathie (BSE) známé jako nemoc šílených krav v loňském roce nebo aktuálně první případy viru H5N1, tj. ptačí chřipky na našem území vyvolaly růst zájmu o nákazová pojištění zvířat. Význam zemědělského pojištění ocení i stovky zemědělců, kterým vzniknou nemalé škody v souvislosti s letošními jarními záplavami. Týká se to především těch zemědělců, kteří se rozhodli investovat peněžní prostředky do pojištění kryjícího odpovídající rizika

Výhody pro pojištěné
Do budoucna by mělo v oblasti zemědělského pojištění dojít k určitým změnám. Počítá se s komplexním řešením této problematiky, kdy pojištění by mělo být pro zemědělce téměř samozřejmostí. Cílem je vytvoření nového systému eliminace rizik v zemědělském podnikání. Vznikl by Fond nepojistitelných rizik, do něhož by finančně přispíval stát a spravedlivě by z něj odškodňoval pouze ta rizika zemědělské výroby, která nelze krýt pojištěním. Pojistitelná rizika by pak nevyžadovala státní administraci a byla by plně v kompetenci komerčních pojišťoven. Ovšem pozor! Na případné odškodnění z Fondu nepojistitelných rizik by neměl nárok každý, ale obdržel by je pouze ten podnikatel, který je komerčně pojištěn.

Pojištění zatím v našich luzích a hájích není tak oblíbené, jako u našich evropských kolegů (např. zatímco u nás je pojištěna pouze třetina rostlinné produkce, v ostatních zemích Evropy je to zhruba dvojnásobek). Nově schválená výše státních dotací už nyní činí zemědělské pojištění pro zemědělce dostupnějším a všechny zainteresované strany předpokládají, že v letošním roce se i jejich propojištěnost zvýší.

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ