ČSOB převezme Zemský penzijní fond, koupila podíly akcionářů

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - ČSOB převezme Zemský penzijní fond (ZPF) odkupem podílů všech jeho dosavadních akcionářů. Příslušné smlouvy s nimi již ČSOB uzavřela. Převod většiny akcií se uskuteční po získání souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ministerstva financí a České národní banky. Informoval o tom mluvčí ČSOB Milan Tománek. Zemský PF patří se 14 tisíci klientů mezi nejmenší domácí fondy.

Dosavadními akcionáři fondu byly Mostecká uhelná společnost (88,53 procenta akcií), pojišťovna Kooperativa (8,64 procenta), Sdružení odborových organizací MUS (0,89 procenta), Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (1,79 procenta) a Krnovské opravny a strojírny (0,15 procenta akcií).

Skupina ČSOB, do níž patří fondy ČSOB Stabilita a ČSOB Progres, je nyní v ČR čtvrtým největším poskytovatelem penzijního připojištění z hlediska počtu klientů. Stabilita má 331.000 účastníků, Progres 81.000. Skupina ČSOB loni na podzim dokončila akvizici jiného zaměstnavatelského fondu, Hornického penzijního fondu s 19 tisíci klienty. Ten se sloučí s fondem Progres.

Změna majoritního akcionáře ZPF se jeho klientů nedotkne, uvedl místopředseda představenstva MUS Vasil Bobela. Zaměstnanci skupiny Czech Coal budou podle něj nadále dostávat příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění v nezměněné výši.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní v ČR zapojeno téměř 3,3 milionu lidí, tedy více než 60 procent práceschopné populace. Trh se postupně koncentruje, zůstane na něm brzy již jen deset z původních 44 fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK