Senát podpořil uvolnění pěti miliard na záplavy

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Senát souhlasí s uvolněním pěti miliard korun na krytí letošních povodňových škod. Návrh, který má uvolnění peněz umožnit, dnes senátoři připojili k jiné předloze, kterou vracejí zpátky do sněmovny. Horní komora tak chce urychlit legislativní proces a umožnit, aby prostředky byly k dispozici co nejdříve.

S návrhem jak získat pět miliard korun na odstranění povodňových škod přišla původně vláda. Kvůli jeho rychlému projednání šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) minulý týden vyhlásil stav legislativní nouze. Dnes návrh podpořil rozpočtový výbor sněmovny a poslanci o něm mají rozhodnout příští týden.

Poté, co by vládní návrhy projednala sněmovna, by se kvůli nim ale musel na mimořádné schůzi sejít ještě Senát. Právě tomuto zdržení se senátoři rozhodli předejít. Vládní návrh si proto osvojili a připojili ho k jinému zákonu souvisejícímu také s uvolněním peněz z Fondu národního majetku. Sněmovna se touto předlohou bude zabývat zřejmě na své dubnové schůzi. Pokud ji schválí i s příslušným senátním návrhem, bude k uvolnění peněz zbývat již jen podpis prezidenta Václava Klause.

Návrh počítá s tím, že stát peníze na odstranění povodňových škod získá z dividend firem ČEZ a Osinek a ze snížení základního kapitálu společnosti Osinek. Vláda plánuje, že díky účasti státu v obchodní společnosti ČEZ získá z dividend dvě miliardy korun, dalších 2,695 miliardy korun získá stejnou formou z Osinku. Snížením základního kapitálu společnosti Osinek získá zbývajících 305 milionů korun. Finanční prostředky budou podle důvodové zprávy k novele zákona použity například na protipovodňové zábrany, zlepšení regulace vodních toků, výstavbu nových nádrží, vybudování nových poldrů a neškodných rozlivů v krajině.

Očekává se, že přijetí tohoto plánu bude mít ve sněmovně hladký průběh. Návrh má jistou podporu vládních poslanců. Také opoziční strany dnes naznačily, že předlohy podpoří, i když k nim mají některé výhrady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK