Nový prezident ČSA navrhne odchod čtyř ze šesti viceprezidentů

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Nový prezident ČSA Radomír Lašák předloží dozorčí radě za 14 dní návrh nové organizační struktury společnosti včetně personálních změn ve vedení firmy. Z pozic viceprezidentů má odejít Marcela Hrdá, Jiří Pos, Petr Jusko a Jan Pavel. V představenstvu mají zůstat Tomáš Heczko a Dušan Ryban. O změnách dnes ČTK informovala mluvčí Jitka Novotná.

Lašák řekl, že s některými manažery se neshodl v názorech na řešení ekonomické situace v ČSA. "Oni proto zvolili nové kariéry," řekl s tím, že je to jistě nepopulární, ale standardní manažerské rozhodnutí.

Například viceprezidentka pro marketing a prodej Hrdá odchází z firmy a přijala jinou nabídku v oblasti leteckého průmyslu. Vedením Úseku prodeje bude dočasně pověřen od května výkonný ředitel sekce prodej Jaroslav Štěpánek.

Na pozice dvou viceprezidentů již vypsaly ČSA výběrová řízení. Zatímco nový viceprezident pro letový provoz by měl vzejít z interního konkurzu, výběrového řízení na funkci viceprezidenta pro pozemní provoz se mohou účastnit kandidáti a zájemci zevnitř i vně ČSA. Uzávěrky pro první kola jsou 27. dubna 2006 a celé výběrové řízení by mělo být ukončeno k 30. květnu 2006. Do ukončení výběrových řízení zůstávají ve funkcích dosavadní viceprezidenti Jiří Pos (pozemní provoz) a Peter Jusko (letový provoz), kteří zvažují nabídky uvnitř i mimo ČSA.

Jan Pavel bude vykonávat funkci viceprezidenta pro ekonomiku do 31. května 2006. ČSA opouští z rodinných důvodů. Jednání o jeho nástupci probíhají, řekla mluvčí.

Tomáš Heczko zůstává na pozici viceprezidenta pro techniku, Dušan Ryban na pozici viceprezidenta pro personalistiku.

Kromě čtyř ze šesti viceprezidentů skončí ve funkci k 31. květnu také výkonný ředitel pro strategické plánování a rozvoj a člen představenstva Jan Váňa. Samostatný úsek strategického plánování a rozvoje, který byl zodpovědný zejména za rozvoj flotily ČSA, bezpečnost a krizové řízení, nákladní dopravu a za správu a řízení dceřiných společností, podle návrhu nového prezidenta zanikne a podřízené sekce se přesunou do jiných úseků.

Do ČSA nastupují ve druhé polovině dubna František Šír, výkonný ředitel jediné nově vytvoření sekce managementu dodavatelských služeb, která zastřeší centrální nákup, správu a investice, centralizovaný autoprovoz a palubní služby. Šír přichází do podniku z Raiffaisen Bank. Petr Somol bude řídit sekci bezpečnosti a nahradí tak Josefa Sojku, který po předání funkce odchází z ČSA dohodou. Somol dosud pracoval na ministerstvu vnitra.

Hlavní změnou v navržené nové organizační struktuře je rozdělení současného úseku marketingu a prodeje na dvě části s tím, že prodej bude samostatným úsekem. Zlepšení prodeje je hlavní prioritou nového prezidenta ČSA. Ten chce dokončit také centralizaci vybraných činností jako jsou ekonomika, lidské zdroje, účetnictví a právní služby. Nová organizační struktura podle Lašáka povede k jednoduššímu a funkčnějšímu řízení.

Plán bývalého vedení ČSA pro loňský rok počítal se ziskem 522 milionů korun. Podnik však nakonec vykáže ztrátu zhruba 496 milionů korun. Cílem nového prezidenta je vrátit podnik k zisku během tříletého období. Letos však ještě očekává ztrátu, příští rok by měl nastat obrat a do zisku by se podnik měl vrátit v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK