Svoboda kvůli obchodům s akciemi odstoupil z představenstva ČEZ

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Místopředseda představenstva ČEZ Alan Svoboda dnes kvůli podezření, že při obchodování s akciemi ČEZ zneužíval vnitřní informace z elektrárenské firmy, odstoupil ze své funkce. Policie Svobodu v pondělí obvinila ze zneužití informací v obchodním styku při obchodování s akciemi ČEZ, díky čemuž si měl vydělat 1,6 milionu korun. "Respektuji názor majoritního akcionáře a odstupuji z představenstva společnosti ČEZ," řekl Svoboda, který obvinění z porušení zákona odmítl. Své rozhodnutí rezignovat na post v představenstvu Svoboda oznámí na nejbližším zasedání dozorčí rady ČEZ.

Svoboda v pátek nastoupí na dovolenou a v následujících týdnech se tak nebude podílet na řízení elektrárenské společnosti. Do té doby by podle něj měla být k dispozici nová právní stanoviska k obviněním, která vůči němu vznesla policie. "Věřím, že se prokáže, že jsem žádný zákon neporušil a budu se moci zpět zapojit do aktivní práce ve společnosti," uvedl.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka ve středu ČTK řekl, že Svobodovo obvinění souvisí s využitím vnitřních informací ČEZ při obchodování s akciemi elektrárenské firmy. "Podle obvinění (Svoboda) využil interní informace o něčem, co může vést k pohybu kurzu a vydělal na prodeji akcií ČEZ," uvedl Omelka. Svobodův obhájce Vlastimil Janečka podal proti zahájení trestního stíhání stížnost u státního zástupce.

Svoboda podle informací ČTK uskutečnil podezřelou operaci s akciemi prostřednictvím obchodníka s cennými papíry. Neoprávněným využitím informace, kterou získal díky svému postavení v ČEZ, si podle policejního zdroje přišel zhruba na 1,6 milionu korun. Obviněnému hrozí dva roky až osm let vězení.

Společnost ČEZ podle jejího mluvčího Ladislava Kříže požádá právní experty o vypracování odborných analýz, které by měly posoudit Svobodův postup při obchodování s akciemi firmy i odůvodněnost policejního obvinění. "Do zpracování těchto právních stanovisek bude Alan Svoboda čerpat dovolenou a nebude se podílet na řízení společnosti," řekl dnes ČTK Kříž.

K odstoupení z vedení polostátní společnosti ČEZ dnes Svobodu kvůli jeho problémům s policií vyzvali ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a ministr financí Bohuslav Sobotka. "Vedení ČEZu má naši plnou důvěru, vždyť za ním stojí vysoké zhodnocení firmy. Osobní pochybení pana Svobody je však takového rázu, že nelze čekat na konečné uzavření případu v představenstvu společnosti. I v zahraničí jsou takové případy brány velmi vážně a jsem rád, že to také sám vyhodnotil a odstoupil z představenstva," řekl dnes ČTK Urban.

Skupině ČEZ loni podle předběžných neauditovaných výsledků vzrostl čistý zisk o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Samotné společnosti ČEZ se v loňském roce zvýšil neauditovaný čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. Firma ČEZ tak byla nejziskovějším českým podnikem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK