Ceny akcií na pražské burze klesly na takřka měsíční minimum

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Akciový trh pražské burzy se po dnešních dalších prodejích svezl na téměř měsíční minimum. O více než jedno procento si pohoršily cenné papíry společností Unipetrol a ČEZ. Index PX ztratil 0,46 procenta na 1509,6 bodu. Výsledky oznámila burza.

Situaci na trhu podle makléřů neprospěl blížící se prodloužený víkend s velikonočními svátky. "Dnes na pražské burze vládne vyloženě letargická nálada," popisoval dění Roman Skalický z firmy Afin Brokers. Zlepšení se nečeká ani v pátek, kdy má navíc většina okolních burz zavřeno.

Petrochemický holding Unipetrol odepsal 1,23 procenta na 264,5 koruny. Michal Semotan z J&T Banky to připisoval prodejnímu investičnímu doporučení předního domácího obchodníka Patria Finance. Kurz elektrárenské firmy ČEZ sestoupil o 1,05 procenta na 813,2 koruny. Po ukončení obchodů oznámil druhý muž ČEZ, místopředseda představenstva Alan Svoboda, že kvůli obvinění ze zneužívání vnitřních informací odstupuje z funkce.

Celkové obchody s akciemi propadly na letos slabé dvě miliardy korun z minule již podprůměrné hodnoty 3,1 miliardy korun. PX je oficiálním indexem burzy od 20. března. Nahradil oba předchozí indexy PX 50 a PX-D, ale číselně navázal na 12letou řadu hodnot PX 50.

Celkový objem obchodů: 4,569 miliardy Kč

- akcie 2,045 miliardy Kč

- dluhopisy 2,524 miliardy Kč

- obchodní systém 1,050 miliardy Kč

- ostatní obchody 3,519 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK