Americké akcie před Velikonocemi mírně rostly

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Americké akcie se na počátku dnešního obchodování příliš nepohybovaly, ke konci dopoledne však zpevnily. Akciový trh je pod vlivem obav z růstu úrokových sazeb a výsledky konglomerátu General Electric impulz k nákupům před Velikonoci investorům nedodaly.

V poledne newyorského času byl hlavní Dow Jonesův index vyšší o 0,25 procenta a pohyboval se kolem 11.158 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,75 procenta na 2332 bodů.

Obavy z růstu úroků se dnes zhmotnily na trhu dluhopisů, kde výnos referenčního desetiletého vládního bondu překonal poprvé za čtyři roky pětiprocentní hranici. Vyšší úroky zvyšují úvěrové náklady, a mohou tím oslabit firemní ziskovost i spotřební výdaje.

Akcie GE klesly o více než jedno procento. Konglomerát sice měl za první čtvrtletí zvýšený zisk, nevyplnil však naděje některých investorů a nezlepšil dosavadní výhled zisku pro letošní rok. GE je díky své šíři reprezentantem prakticky celé americké ekonomiky a její zpráva udává tón začátku období zveřejňování čtvrtletních výsledků.

Větší zájem o nákupy akcií nevyvolala ani sada vesměs příznivých údajů z americké ekonomiky. V pátek je hlavní velikonoční svátek a americké trhy jsou uzavřeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK