HN: Pracovní místo v zóně stojí stát milion

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Náklady na pracovní místa v průmyslových zónách rostou. Zatímco do roku 2002 stát a obce vynaložily na jedno pracovní místo ve firmách v průmyslových zónách 170.000 korun, do konce loňského roku se tato částka zvýšila na 204.600 Kč. S odvoláním na svůj průzkum, k němuž údaje poskytla agentura na podporu podnikání CzechInvest a 90 měst České republiky, to píšou dnešní Hospodářské noviny.

I tak jsou výdaje na nová pracovní místa v českých průmyslových zónách podle deníku o polovinu nižší než na Slovensku. Nový pracovník firmy v některém z osmi slovenských průmyslových parků přišel bratislavskou vládu v přepočtu na 430.000 českých korun.

Pracovní místa však podle HN prodražují investiční pobídky. Podle agentury získaly pobídky v průměrné výši 30 procent firmy, které přislíbily investovat 322 miliard korun a vytvořit tak 70.000 pracovních míst. Pobídky tak mají dosáhnout asi 96 miliard, což znamená 1,38 milionu korun na jedno nové pracovní místo, píšou.

Jak HN připomínají, Česko podporuje přípravu průmyslových zón od roku 1988. Příprava zahrnuje výkup pozemků, vybudování inženýrských sítí, telekomunikací i silnic. Na tyto účely stát v uplynulých osmi letech vynaložil více než 5,6 miliardy korun.

Do roku 2007 by měl stát na přípravu průmyslových a strategických průmyslových zón dát dalších 3,25 miliardy korun. Prostředky mají směřovat do sedmi průmyslových a sedmi strategických průmyslových zón. Například celkové náklady na vybudování průmyslové zóny v Nošovicích v Moravskoslezském kraji, kde má vyrůst nová továrna jihokorejské automobilky Hyundai, budou činit zhruba 1,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK