ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců vzrostly v březnu o 0,3 procenta

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců vzrostly v březnu meziročně stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,3 procenta, informoval Český statistický úřad. Meziměsíčně průmysloví výrobci zdražili produkci o 0,1 procenta. Poprvé od loňského ledna se meziročně zvedly také ceny zemědělských výrobců, a to o 0,3 procenta, meziměsíčně pak v březnu ceny zemědělských výrobců vzrostly o 0,9 procenta.

Cenovou hladinu průmyslových výrobců zvyšovaly nadále hlavně energetické zdroje. O 14,3 procenta zdražily koks a rafinérské ropné výrobky, o 7,5 procenta se zvedly ceny elektřiny, plynu a vody. Naopak o 6,1 procenta byly nižší ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků a o 2,8 procenta klesly ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků.

V zemědělství vzrostly ceny rostlinných výrobků celkem o 11 procent. O 70,5 procenta zdražila zelenina, o 40,5 procenta brambory, cena ovoce se zvedla o 7,3 procenta a olejnin o 6,7 procenta, naopak o 0,7 procenta zlevnily obiloviny. Ceny živočišných výrobků byly celkově nižší o 4,2 procenta. Nejvíce, o 11,5 procenta, klesly ceny drůbeže.

O 3,8 procenta vzrostly meziročně ceny tržních služeb v podnikatelské sféře, meziměsíčně se zvýšily o 0,7 procenta. O pět procent zdražily proti loňskému březnu například poštovní a telefonní služby, ceny podnikatelských služeb a služeb spojených s nemovitostmi a pronájmy se zvýšily o 4,4 procenta.

Ceny stavebních prací meziročně zpomalily růst na 2,3 procenta z únorových 2,4 procenta. Proti únoru vzrostly o 0,1 procenta.

Ceny průmyslových výrobců v celé EU se letos v únoru zvedly proti lednu o 0,4 procenta. Meziročně byly o sedm procent vyšší. Nejvíce stouply v Británii, a to o 15,8 procenta. V žádné členské zemi EU meziročně ceny v průmyslu neklesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK