Dovozní ceny v únoru vzrostly, ceny vývozu naopak poklesly

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Ceny zboží dováženého do ČR v únoru meziročně vzrostly o 2,9 procenta, vývozní ceny naopak poklesly o 2,2 procenta. Proti lednu se dovozní ceny v únoru nezměnily, vývozní ceny se snížily o 0,4 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Největší vliv na růst dovozních cen měly vyšší ceny nerostných paliv, hlavně plynu, ropy a ropných výrobků, celkem o 39,6 procenta. O 0,6 procenta se zvýšily i ceny potravin. Pokles vývozních cen nejvíce ovlivnila nižší cena železa, oceli a kovových výrobků o 5,9 procenta.

Ceny dovážených hotových výrobků klesly meziročně o 6,6 procenta, nejvíce u oděvních výrobků. Snížily se i ceny strojů a dopravních prostředků, celkem o 0,9 procenta. U vyváženého zboží naopak stouply ceny nerostných paliv o 8,8 procenta.

Světové ceny byly v březnu meziročně v úhrnu vyšší o 27,2 procenta a opět tak zpomalily růst. Ceny ropy a zemního plynu se zvýšily celkem o 29,3 procenta (v únoru o 38,7 procenta). Nadprůměrně rostly ceny kovů a kaučuku. Naopak meziročně se snížily jen ceny dřeva.

Směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, se oproti lednu snížily na 99,6 procenta. Klesly i meziročně na 95 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK