MF: Daňové přiznání podalo o 460.000 lidí více než loni

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Daňové přiznání podalo ke konci března na finančních úřadech 1,95 milionu fyzických osob. To je o 460.000 více než loni. Společné zdanění manželů využilo přibližně 700.000 lidí, kterým stát na dani vrátí zhruba čtyři miliardy korun. Ministerstvo financí o tom informovalo v tiskové zprávě.

"To, že možnost společného zdanění v letošním roce využije více než 350.000 pracujících rodin s dětmi mne velmi potěšilo. Pokládám totiž za důležitý fakt, že se po celé řadě našich legislativních úprav ve prospěch rodin s dětmi konečně v České republice vyplatí založit rodinu a mít děti, a to také z daňového hlediska. Stejně důležité je, že tato podpora míří ve prospěch pracujících rodin s dětmi, tedy tam, kde alespoň jeden z rodičů pracuje," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Vrácení přeplatku na dani vzniklém z výpočtu společného zdanění manželů by podle MF mělo nastat do 30 dnů po konci termínu pro podání přiznání, tj. do 2. května. Pokud však bude mít finanční úřad pochybnosti o správnosti či úplnosti dodaných údajů, začne s poplatníkem daňové řízení, které lhůtu pro vrácení přeplatku prodlužuje.

Přeplatek zašle berní úřad buď bezhotovostně na účet poplatníka, nebo v hotovosti na jeho adresu. Na pokladnách finančních úřadů si je lidé vybírat nemohou.

Lidé, kteří se rozhodli využít služeb daňového poradce, mají na odevzdání přiznání a zaplacení daně čas až do závěru června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK