ČR si díky Wi-Fi polepšila ve statistikách rychlého internetu

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Česká republika si výrazně polepšila v porovnání počtu vysokorychlostních přípojek na 100 obyvatel mezi zeměmi OECD. Organizace totiž do svých statistik zahrnula i bezdrátovou technologii Wi-Fi, která je doménou tuzemského internetového trhu, na kterém je přes 50 procent všech Wi-Fi připojení v EU. Uvedlo to ministerstvo informatiky v tiskové zprávě.

"Je to poprvé, co OECD po dlouhých diskuzích a vysvětlování do statistik zahrnula i Wi-Fi přípojky a uznala je za plnohodnotné technologické řešení přístupu k internetu," uvedla ministryně informatiky Dana Bérová. ČR si tak podle ní o několik příček polepšila a s 6,4 vysokorychlostní přípojky na 100 lidí se umístila například před Maďarskem, Slovenskem nebo Polskem. O jednu příčku před ČR je Irsko.

Rozšíření rychlého internetu však stále v porovnání s většinou zemí zaostává. V zemích OECD je průměr 11,7 přípojky na 100 lidí a ve státech staré evropské patnáctky je průměr ještě o desetinu procentního bodu vyšší. Nejlépe jsou na tom Island, Jižní Korea a Nizozemsko s více než čtvrtinovým rozšířením internetu.

V tuzemsku bylo koncem minulého roku 650.000 vysokorychlostních přípojek. Z toho připadalo téměř 300.000 na technologii ADSL, zhruba 140.000 na kabelový internet a 200.000 na Wi-Fi a další technologie. Za minimální hranici vysokorychlostního přístupu k internetu považuje OECD nominální rychlost 256 kilobitů za vteřinu.

Stát letos podle Bérové na podporu vysokorychlostního internetu poprvé vydá 200 milionů korun a s podobnou částkou počítá v i v dalších letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK