CVVM: Téměř tři čtvrtiny lidí hodnotí ekonomickou úroveň ČR dobře

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Téměř tři čtvrtiny lidí hodnotí nynější ekonomickou úroveň České republiky jako dobrou. Z toho 69 procent dotázaných ji hodnotí jako spíše dobrou a tři procenta jako velmi dobrou. Naproti tomu čtvrtina lidí ji hodnotí jako spíše špatnou a další dvě procenta jako velmi špatnou. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Relativně příznivěji hodnotí hospodářskou úroveň Česka hlavně dotázaní s dobrou životní úrovní, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, stoupenci ČSSD a KDU-ČSL a lidé důvěřující vládě. Kritické postoje naopak častěji vyjadřovali respondenti se špatnou životní úrovní, nezaměstnaní a voliči KSČM.

Z časového srovnání výsledků podle CVVM vyplývá, že pohled české veřejnosti na úroveň tuzemské ekonomiky se opět výrazně zlepšil. Proti loňskému únoru vzrostl podíl pozitivních vyjádření o 11 procentních bodů. Aktuální hodnocení je dokonce nejpříznivější od února 1997, kdy CVVM začalo tento ukazatel měřit.

Ve srovnání s dalšími devíti vybranými evropskými zeměmi se Česko v hodnocení ze strany obyvatel ČR umístilo na třetím místě za Německem a Rakouskem. Jejich ekonomickou úroveň hodnotí česká veřejnost podle CVVM téměř jednomyslně jako dobrou. Za ČR pak skončilo Maďarsko, následované Polskem, Slovinskem a Slovenskem. Konec žebříčku obsadilo Bulharsko, Rusko a Rumunsko.

Průzkum se uskutečnil v únoru na vzorku 1078 obyvatel ČR ve věku od 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK