Rada vlády pro výzkum a vývoj rozhodla o reformě financování vědy

17.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Vládní Rada pro výzkum a vývoj rozhodla o reformě financování vědy. Zatímco dosud dostávaly výzkumné instituce a vysoké školy příděl peněz na základě výzkumného záměru, nově bude rozhodující dlouhodobá kvalita výsledků vědecké práce. ČTK to dnes řekl Aleš Michl z úřadu vicepremiéra pro ekonomiku Jiřího Havla.

Vědecká obec se podle Havla po dlouhých diskusích v drtivé většině přiklonila k reformě. "Na základě veřejné diskuse 85 procent vědců z celé České republiky návrh podpořilo," uvedl. Reformu financování hodlá vicepremiér dokončit ještě letos. "Do konce roku bude připravena zásadní změna celého systému včetně nového zákona," dodal.

Pro příděl peněz je nyní na vysokoškolských výzkumných pracovištích, v Akademii věd ČR i na jiných pracovištích důležitý výzkumný záměr na sedmileté období. Jeho příprava je zdlouhavá stejně jako třístupňové hodnocení, které se zadává specialistům z jiných pracovišť. Na zdlouhavé "papírování" si stěžovali premiérovi Jiřímu Paroubkovi při jeho návštěvě v Akademii věd i vědci.

O přípravě nového financování vědy hovořil vicepremiér již dříve. Dostat státní finanční podporu by podle něj mohly jen ty ústavy, které v předchozích pěti letech měly odpovídající výsledky. U vědeckých ústavů jde především o publikované studie v mezinárodních vědeckých časopisech, u vývojových laboratoří o patenty a nové technologie, které se osvědčí v hospodářství.

Současný model považuje vicepremiér za nedůstojný a neefektivní. Dotace na vědu rozdělují ministerstva jen podle slibů, co žadatelé chtějí vyzkoumat. Ministerstva navíc často nekontrolují, jestli mají dotované ústavy vůbec nějaké výsledky. V nové reformě se podle dosavadních informací uvažuje o centrálním rozdělování financí pro vědu. Tak by se zřejmě rozdělovala přinejmenším polovina peněz, kterými stát vědu a výzkum dotuje. Letos je to asi 18 miliard korun.

Havlův záměr od počátku příznivě přijímají předseda Akademie věd Václav Pačes, rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu Milan Holl, kteří jsou členy vládní rady. Souhlasí s ním i opoziční ODS. Vědecké kapacity soudí, že je potřeba systém doplnit o program na podporu mladých talentovaných vědců.

Rozdělování financí podle dlouhodobé kvality výsledků považuje vicepremiér Havel za vhodnější. Jeho úřad ujišťuje, že dosavadní rozdělování peněz na projekty a granty zůstane. Navíc se budou moci vědecká pracoviště ucházet o peníze z fondů Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK