HN: O eBanku se zajímá pět evropských kupců

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - O koupi eBanky, kterou chce skupina PPF prodat, se zajímá pět významných zahraničních bank. Dnešní Hospodářské noviny zjistily, že se jedná o italské skupiny UniCredit, Intesa a Banko Popolare di Verona, rakouskou Raiffeisen International a britskou HSBC. Zájemci podle deníku dělají v eBance hloubkový audit, který je předstupněm podávání cenových nabídek. Cena za eBanku se nyní odhaduje asi na tři miliardy korun, napsaly HN.

Podle zdroje listu z vedení PPF jsou nejdál jednání se skupinou Raiffeisen International. Rakouská společnost by chtěla posílit pozice na českém trhu. Další vážný uchazeč, Intesa, se o vstup na český trh už snažila, když chtěla koupit v roce 2002 Živnobanku. Ta byla zatím poslední tuzemskou bankou na prodej.

eBanka obsluhuje více než 471.000 klientů, z toho 115.000 tvoří majitelé osobních nebo firemních účtů. Hospodaření eBanky se loni vymanilo z červených čísel a společnost po třech předchozích ztrátových letech vykázala podle auditovaných výsledků čistý zisk 10,5 milionu korun. Podle informací HN jsou vyšší cenu ochotné platit banky, které by tím získaly nejen klienty, ale koupily by si i název eBanka. To je případ italské skupiny Intesa, uvádějí HN.

Nejsilnější česká finanční společnost PPF oznámila, že chce eBanku prodat zhruba před měsícem. Důvodem jsou podle ní lukrativní nabídky cizích investorů. Součástí skupiny je navíce i stejnojmenná banka, která podle expertů na její aktivity stačí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK