Šéf Unipetrolu: Prodej Spolany by mohl být ukončen koncem května

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Prodej chemické firmy Spolana ze skupiny Unipetrol by mohl být ukončen na konci května. Potenciální investoři již uskutečnili hloubkovou kontrolu, Unipetrol nyní připravuje dokončení transakce. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel Unipetrolu Francois Vleugels, který do funkce nastoupil 1. dubna.

Podle zdrojů ČTK hloubkovou kontrolu, tzv. due diligence, provedly dvě společnosti. Jednou z nich je polská společnost Anwil, která patří do skupiny PKN Orlen, jež vlastní Unipetrol. Druhou firmou je maďarský výrobce chemikálií BorsodChem.

Unipetrol by mohl za prodej téměř 82procentního podílu podle dřívějšího vyjádření analytiků získat kolem miliardy korun. Podle nich je prodej v souladu s již dříve ohlášenou strategií PKN Orlen.

Spolana měla loni čistý zisk 183 milionů korun proti 118 milionům korun v roce 2004. Je to její nejlepší výsledek za posledních deset let.

Hlavní kritéria, která zájemci o Spolanu musejí splňovat, jsou finanční hledisko, zajištění rozvoje Spolany a udržení spolupráce v rámci skupiny Unipetrol.

Vedle Spolany chce Unipetrol prodat i 100procentní podíl v Kaučuku, o který se zajímá 12 firem včetně společnosti Agrofert podnikatele Andreje Babiše. "Připravujeme informační memorandum a dokumentaci k transakci," uvedl Vleugels. V současnosti podle něj nelze říci, kdy bude prodej dokončen.

Vleugels se chce prvních 30 až 45 dní ve funkci seznámit se skupinou Unipetrol. Teprve poté bude moci říci, jaké případné změny v holdingu bude třeba udělat. Podle něj velmi složitá struktura vytváří náklady a neefektivnosti. "Rozhodnutí nicméně musíme udělat na základě faktů," dodal Vleugels, což by mělo být do maximálně 50 dnů.

Petrochemická skupina Unipetrol zvýšila v loňském roce tržby meziročně o více než pětinu na 105,8 miliardy korun. Čistý zisk klesl o šest procent na 3,46 miliardy korun. Vedle Spolany a Kaučuku patří mezi nejvýznamnější společnosti Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK