Koruna posília vůči dolaru o více než 30 haléřů na 23,34 Kč/USD

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Česká měna po Velikonocích roste. O více než 30 haléřů posiluje koruna proti dolaru a obchoduje se na 23,34 Kč/USD. Vůči euru koruna posiluje mírně na 28,61 Kč/EUR. Za posílením koruny vůči dolaru stojí především pokles dolaru na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Americkou měnu tlačí dolů bezpečnostní otázky, tedy především Írán a jeho jaderný program. Vliv mají také obavy z konce cyklu utahování měnové politiky Fedu," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance by dnes situace pro dolar měla být lepší a ten by se měl vrátit k pátečním hodnotám. Dnes bude totiž zveřejněn index cen amerických výrobců a zveřejněn zápis z posledního jednání americké centrální banky.

V případě eura se podle ekonomů obchodování rozjíždí zvolna. "Domácí impulzy k pohybu chybí a podobně by tomu mělo být celý týden," uvedl Vlk. Podle Pikory budou investoři při nedostatku domácích informací více hledět na vývoj v zahraničí. Na okolních měnách po prodlouženém víkendu přitom rovněž nedochází k významnějšímu pohybu, dodal Vlk.

Podle něj by ovšem vývoj v regionu tento týden mohl být pro korunu určující. "Očekáváme jen velice mírné posílení. V průběhu týdne se kurz bude držet v intervalu 28,35 až 28,75 Kč/EUR," uvedl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK