MZe: Škody ze záplav by měly být v zemědělství sečteny do 30. dubna

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Povodňové škody v zemědělství by měly být sečteny do 30. dubna. Poté chce ministerstvo zemědělství s následky velké vody do půli května seznámit vládu a podle rozsahu ztrát jí případně předložit návrh na částečnou kompenzaci postiženým farmářům. Řekl to Hugo Roldán z odboru komunikace MZe. Prezident Agrární komory Jan Veleba již dříve uvedl, že podle předběžných odhadů půjdou škody ze záplav v zemědělství do stovek milionů korun.

Postižení zemědělci by měli podle Roldána ztráty nahlásit do konce týdne. Stav prošetří zvláštní komise, které jsou složeny především ze zástupců MZe a Agrární komory a již vyrazily do terénu. Podle dřívějších údajů povodně zasáhly asi 48.000 hektarů zemědělské půdy.

Vedle případných přímých kompenzací by měl postižených farmářům pomoci Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond příspěvky na úroky a garancemi úvěrů.

Podle zemědělců je kromě přímých škod ze záplav velkým problémem zpoždění jarních prací, které oddálila již dlouhá zima a počasí při příchodu jara skluz dále zhoršilo. Podle Veleby se mnohdy několikatýdenní zpoždění může negativně projevit na výnosech jařin. Jejich vegetační období bude totiž kratší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK