Koruna posílila k dolaru o 40 haléřů na 23,24 Kč/USD

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Česká měna dnes posílila k dolaru o více než 40 haléřů na 23,24 Kč/USD, kde stála po 17:00. Vůči euru koruna zpevnila mírněji na závěrečných 28,54 Kč/EUR. Důvodem je především pozitivní vývoj v regionu a pokles americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Po dnech odpočinku nabrala česká koruna nové síly a po celý dnešek zpevňovala," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Posilovaly i ostatní regionální měny. Odpoledne podle něj k silnějším hodnotám přispěly nově zveřejněné makroekonomické údaje z USA, které vyzněly v neprospěch dolaru, což zvýšilo pro investory atraktivitu regionu.

Středoevropským měnám nahrávala slabost dolaru vůči euru a zlepšení náhledu investorů na politickou scénu v regionu, míní analytik Next Finance Vladimír Pikora. Příznivá nálada by podle něj měla na korunu působit i v dalších dnech. Z domácí ekonomiky nejsou plánovány žádné statistiky, trh se tak zaměří na vývoj okolních měn. "Již brzo se dočkáme testování hladiny 28,50 Kč/EUR," podotkl.

Americkou měnu tlačí dolů bezpečnostní otázky, tedy především Írán a jeho jaderný program. Vliv mají také obavy z konce cyklu utahování měnové politiky americké centrální banky Fed, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK