Akcie na pražské burze mírně ztrácely, výrazně stouplo Orco

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Hlavní akcie na pražské burze dnes po slibném začátku spíše ztrácely. Výrazný nárůst zaznamenala firma Orco, zisky si připsaly i Komerční banka a Unipetrol. Největší pokles postihl akcie CME. Index PX klesl o 0,15 procenta na výsledných 1513 bodů, oznámila burza.

"Pražská burza pokračuje ve svých nevýrazných výkonech, a znovu tak zaostala za regionálními trhy. Růstové náznaky většinou utlumila prodejní aktivita zahraničních investorů," uvedl Pavel Hadroušek z burzovní společnosti Fio.

To byl podle něj hlavně případ Českého Telecomu, který ztratil 0,5 procenta, či ČEZ (-0,33 procenta). Elektrárenská společnost opět nedokázala prolomit hladinu 820 Kč. Závěrečný mírný pokles ČEZ, který má v indexu PX největší váhu, byl hlavním důvodem snížení hodnoty indexu. "ČEZ se dnes celý den držel v kladných číslech, ale ke konci převážili prodejci a poslali ho mírně do záporu," upozornil Marek Novák ze společnosti Cyrrus.

Výjimkou byly dnes akcie Orco, které přidaly úctyhodných 5,3 procenta po zprávách o akvizici v Německu. Přetrvávající nákupní zájem byl patrný u akcií Komerční banky, které se dokázaly vrátit nad 3400 Kč, dodal Hadroušek.

PX je oficiálním indexem burzy od 20. března. Nahradil oba předchozí indexy PX 50 a PX-D, ale číselně navázal na 12letou řadu hodnot PX 50.

Celkový objem obchodů: 3,927 miliardy Kč

- akcie 2,704 miliardy Kč

- dluhopisy 1,223 miliardy Kč

- obchodní systém 1,701 miliardy Kč

- ostatní obchody 2,226 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK