Škromach chce dát 350 milionů na tvorbu míst ve službách

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí chce ještě do voleb prosadit ve vládě nový program na podporu tvorby pracovních míst ve službách, informují Lidové noviny. Na projekt by ministerstvo podle jeho šéfa Zdeňka Škromacha vyčlenit zhruba 350 milionů korun. Půjde o dotace ve výši 200.000 korun na každé nové pracovní místo pro provozovatele hotelů, restaurací či penzionů, uvádí deník.

Program bude podle ministra určen regionům s vyšší nezaměstnaností. Podrobnější podmínky se ale ještě budou upřesňovat. "Detaily celého projektu musíme ještě konzultovat s ministerstvem pro místní rozvoj," řekl Škromach. Zatím není jasné kolik pracovních míst bude muset firma vytvořit, aby na dotace 200.000 korun na jedno vytvořené pracovní místo a třicetitisícové příspěvky na rekvalifikaci dosáhla, dodávají Lidové noviny.

Podle expertů souvisí Škromachův návrh s blížícími se volbami. "Zařadil bych to mezi širší paletu uplácení voličů," prohlásil analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář. Strukturální problémy českého trhu práce mohou změnit pouze reformy, upozornil ekonom.

Škromach nařčení z předvolebního populismu pokládá za nesmysl a svoje projekty hájí. Programy na podporu tvorby pracovních míst se podle něj vyplatí, protože státní kasa díky nim ušetří. "Stejně by se ty prostředky vyplatily na podporách v nezaměstnanosti," řekl LN ministr.

V červnu 2004 rozjela vláda program pro regiony s nezaměstnaností vyšší než 14 procent. Letos v březnu ho prodloužila do roku 2007. Uvolní na něj dalších 350 milionů korun, připomínají Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK