MMF zvýšil odhad růstu světové ekonomiky na 4,9 pct

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 4,9 procenta. To je razantní zvýšení ve srovnání s předchozí prognózou z loňského podzimu, kdy fond předpovídal růst v rozsahu 4,3 procenta. MMF to uvedl v aktualizované předpovědi s názvem Světový ekonomický výhled.

Globální ekonomika loni vykázala růst o 4,8 procenta a přestože měnový fond původně naznačoval zpomalení tempa růstu, nyní vše nasvědčuje tomu, že už tak dost silný loňský růst se letos ještě zvýší. Ekonomice zatím příliš nevadí ani drahá ropa a jako podpůrný faktor se jeví příznivé podmínky na finančních trzích.

Silný růst ekonomiky bude podle fondu pokračovat i příští rok, i když tempo růstu se mírně zpomalí na 4,7 procenta. I tak je to lepší výhled než fond nastínil ve své podzimní prognóze. V ní světové ekonomice na příští rok předpovídal růst v rozsahu 4,4 procenta.

Navzdory optimistické předpovědi ale fond varuje před riziky, která podle něj představuje další růst globální nerovnováhy. K jejímu odstranění by politici měli využít právě současných mimořádně příznivých podmínek a změnou struktury poptávky ve více zemích se pokusit o snížení veřejného zadlužení.

Fond uvedl, že změnou budou muset projít i kurzy měn, a to nejen v tranzitivních ekonomikách. Výrazněji oslabit bude muset americký dolar, naopak měny zemí, které mají vysoké obchodní přebytky, budou muset zpevnit. To se podle fondu týká i některých zemí v Asii, a rovněž zemí, které patří k významným vývozcům ropy.

Loňský růst světové ekonomiky o 4,8 procenta je zatím pouze předběžný, ale je také výrazně nad odhadem, který fond nastínil loni na podzim. Tehdy ještě předpovídal, že ekonomika vzroste o 4,3 procenta.

Globální ekonomice se daří hlavně díky mladým trhům, které už delší dobu vykazují silný růst a podle MMF v něm budou nadále pokračovat. Celé skupině "emerging markets", kam patří i Česká republika, fond na letošní rok předpovídá růst o 6,9 procenta a na příští rok o 6,6 procenta.

Výrazně hůř si povedou vyspělé země, kde měnový fond na letošní rok předpovídá růst o tři procenta a příští rok pokles tempa na 2,8 procenta. MMF tak vidí příští rok dokonce v temnějších barvách než na podzim, kdy vyspělým zemím předpovídal na rok 2007 růst o tři procenta. Větší zlepšení fond předpovídá pouze Japonsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK