Povodňové škody na vodohospodářském majetku předběžně za miliardu

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Povodňové škody na státním vodohospodářském majetku se předběžně odhadují na miliardu korun. Přesněji sečteny ale budou nejdříve v polovině května, protože na řadě toků stále přetrvávají druhé stupně povodňové aktivity a vysoké průtoky. Konečná suma škod může být nakonec vyšší, řekl mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot.

Například státní podnik Povodí Vltavy podle technického ředitele Václava Báči předběžně vyčíslil povodňové škody zhruba na 200 milionů korun. Z toho 65 milionů korun činí škody na vltavské vodní cestě, kde je infrastruktura uzpůsobena plavbě. Škody podnik registruje na říčních korytech, poničena mohou být i vodní díla, například jezy. Místy velká voda způsobila značné nánosy.

V roce 2002 činily po povodních ztráty na státním vodohospodářském majetku v povodích řek Vltavy, Ohře, Labe a Moravy dle odhadů zhruba 4,5 miliardy korun. Vedle podniků povodí suma zahrnovala ještě dopady na vodních cestách.

Státní podniky Povodí obhospodařují v celé šíři přibližně 15.600 kilometrů významných vodních toků a také menší část drobných vodních toků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK