Sněmovna schválila česko-čínskou dohodu o ochraně investic

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Sněmovna schválila česko-čínskou dohodu o vzájemné ochraně a podpoře investic. Vláda dohodu označuje za důležitý pokrok ve vztazích z asijskou velmocí. Opoziční ODS ale tvrdí, že je výhodná jen pro čínskou stranu a české investice dostatečně nechrání. Dohodu nyní posoudí ještě Senát, kde má pravice většinu.

Premiér Jiří Paroubek a jeho čínský protějšek Wen Ťia-pao dohodu podepsali v prosinci. Ve sněmovně pro ni dnes hlasovala velká většina přítomných. Proti byla drtivá většina poslanců ODS. Dohodu ale nepodpořili ani lidovci a Taťána Fischerová z US-DEU.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD), který dnes dokument ve sněmovně obhajoval, je dohoda výrazným pokrokem v česko-čínských obchodních vztazích. Podle šéfa sněmovního zahraničního výboru Vladimíra Laštůvky (ČSSD) sice dohoda není ideální, je ale prý rozhodně lepší než stávající úprava z roku 1992 a blíží se maximu, kterého při jednáních s Čínou dosáhly jiné země Evropské unie.

Kritici z řad ODS nové dohodě vyčítají, že je výhodná pouze pro asijský stát. "Ta dohoda by se spíše měla jmenovat dohoda o ochraně čínských investic, protože je velmi jednostranná," řekl David Šeich (ODS). Připustil přitom, že vyjednávání s Čínou jsou problematická, v současné podobě je ale dohoda nepřijatelná, míní. "Je to dohoda, kdy investice nemusí být jednostranně chráněny a kdykoliv může být tato ochrana vypovězena bez možnosti dovolat se mezinárodní arbitráže," uvedl. Čeští podnikatelé by prý navíc nemohli zisky z investic v Číně volně převádět zpět do České republiky.

Ministerstvo financí tvrdí, že nová dohoda zlepšuje nevýhodný stav, kdy byly platby z Číny do zahraničí silně omezené a závisely na aktuálním stavu devizového hospodářství Číny. Čína se v nové dohodě zaručila, že umožní převod všech plateb investora do zahraničí, ve volně směnitelné měně a bez zbytečného prodlení, uvedl již dříve mluvčí ministerstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK