MfD: ČSSD chce další úlevu z daní

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - ČSSD uvažuje o další úlevě z daní. Ministerstvo financí pracuje při přípravě nového zákona o dani z příjmů s verzí, podle níž by si všichni zaměstnanci mohli od příjmů odečítat určitou část jako paušální náklady na práci. Informuje o tom dnešní Mladá fronta dnes. "Daňový paušál je jedna z možností, která se diskutuje v souvislosti s novým zákonem o dani z příjmu," sdělil deníku ministr financí Bohumil Sobotka. Podle něj by měl být zákon přijat v příštím volebním období.

ODS označuje plán za předvolební trik. "Je to nabourání systému. Když chtějí lidem ulevit, proč nesníží daně?" reagoval stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý.

Pokud by se návrh dostal po volbách skutečně do hry, byla by to výrazná změna, poznamenává MfD. Takzvaný výdajový paušál mohou dosud využívat jen živnostníci. Podle druhu činnosti si mohou odečíst z příjmů 30 až 80 procent. Podle informací deníku by v případě zaměstnanců mohlo jít o desetiprocentní paušál. Znamená to, že daň by zaměstnavatel svému zaměstnanci počítal z hrubého platu o desetinu nižšího než dnes.

Experti, kteří nový zákon připravují, poukazují na to, že firmy dnes zaměstnancům nepřispívají na výdaje související s prací, například na dojíždění.

Sociální demokraté dosud ulevovali na daních především chudším lidem. Paušál pro zaměstnance by v absolutních číslech pomohl spíše bohatým lidem: čím víc by vydělali, tím větší částku ze mzdy by si mohli odečíst, píše MfD.

Největším záporem zavedení paušálu pro zaměstnance by byl výpadek příjmů státního rozpočtu. Jednalo by se podle deníku o miliardy korun ročně. Z tohoto důvodu by paušál snižoval zřejmě pouze základ pro výpočet daně. Sociální a zdravotní pojištění, které patří k hlavním příjmům státního rozpočtu, by se počítalo ze stejné částky jako dnes, dodává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK