Koruna mírně posílila na 28,48 Kč/EUR a 23,05 Kč/USD

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Česká měna posílila proti středečnímu závěru obchodování vůči euru i dolaru o zhruba šest haléřů a po 10:30 stála na 28,48 Kč/EUR a 23,05 Kč/USD. Tento vývoj souvisí s dalším pokračováním oslabování americké měny na světových trzích. K dolaru je koruna nyní nejsilnější za posledních 12 měsíců. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Při absenci domácích zpráv je znovu hlavním hybatelem pro trh příznivá nálada v celém středoevropském regionu. Zlotý, forint i slovenská koruna tak obnovují růst," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Střední Evropě podle něj nadále pomáhá vzhůru zhoršená nálada vůči dolaru, která pramení z výhledu úrokových sazeb. Tento faktor bude zřejmě ještě několik dní přetrvávat, což by mohlo postupně podporovat růst regionu, dodal Vlk.

Posilování koruny proti dolaru zvýrazňuje ústup americké měny na světových trzích. Dolar se obchoduje na 1,2355 USD/EUR, když mírně lepší jádrová inflace nezlepšila negativní náladu spojenou s očekávaným koncem růstu sazeb americké centrální banky Fed.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK