Cena ropy Brent stoupla na nové rekordní maximum nad 74 dolary

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. dubna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na nové rekordní maximum nad 74 dolary za barel. Ceny ropy nadále tlačí vzhůru zpráva o poklesu zásob benzinu ve Spojených státech a obavy z napětí kolem íránského jaderného programu.

Kolem 10:20 SELČ se cena ropy Brent zvýšila o 22 centů na 73,95 dolaru. Předtím se vyšplhala až na 74,22 dolaru. Posunula tak rekordní maximum ze středečních 74 dolarů. Americká lehká ropa zdražila o 32 centů na 72,49 dolaru.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby benzinu v USA minulý týden klesly o 5,4 milionu barelů. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem o pouhých 2,5 milionu barelů.

V centru pozornosti navíc zůstává spor Západu s Íránem, který by se podle analytiků mohl vystupňovat a narušit dodávky ropy. Írán je čtvrtým největším exportérem ropy na světě, připomíná agentura Reuters.

"Ztráta íránských dodávek bude mít na trh obrovský vliv," prohlásil analytik Hirojuki Kitakata ze společnosti Barclays Capital Japan. Dodal, že ostatní producenti ropy z Blízkého východu nebudou schopni tento výpadek nahradit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK