Martínek: Nejméně asi deset domů čeká kvůli povodním demolice

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Nejméně kolem deseti domů čeká kvůli letošním povodním demolice. Konečné číslo může být i vyšší, protože poškození se může projevit i po několika měsících. Ministerstvo pro místní rozvoj proto již připravilo nový program, ze kterého se budou moci na tyto demolice čerpat peníze. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek chce vládě tento návrh předložit příští týden.

"Máme v této chvíli jasno, že bychom pokryli náklady spojené s likvidací domu jak fyzickým osobám, tak obcím. Budeme vládě navrhovat i určitou kompenzaci pro obyvatele, pokud to bude potřeba," řekl na dotaz ČTK na dnešní tiskové konferenci Martínek.

Peníze bude možné podle Martínka čerpat z pěti miliard korun, které vláda určila na řešení povodňových škod. Konkrétní částku, která na nový program půjde, ministr neuvedl.

MMR má připravenu i další dotaci, u které v tuto chvílí čeká na schválení ministerstva financí. MMR chce využít část peněz obcí, která je dostala na protipovodňové půjčky v roce 1997. Podle Martínka se na jejich účtech nashromáždily značné peníze na úrocích a MMR chce změnit podmínky tak, aby obce mohly peníze použít na protipovodňová opatření. "Předpokládám, že po schválení ministerstvem financí by se to do týdne vyřešilo," dodal ministr.

Ministerstvo pro místní rozvoj dosud obcím, které o to požádaly, poskytlo na odstraňování povodňových škod 565.900 korun. Nejvíce peněz, přes 365.000 Kč získalo město Napajedla ve Zlínském kraji. Podle ministra Martínka se dá očekávat, že další žádosti obce ještě podají. Vláda na konci března schválila obcím postiženým povodněmi finanční podporu 380 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK