ČSA zvýši kvůli ceně ropy palivový příplatek na dálkových linkách

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - České aerolinie zvýší od května kvůli rekordně rostoucí ceně ropy palivový příplatek na dálkových linkách. Dosud platili cestující na dálkových letech ČSA 46 USD (asi 1060 korun), od května si připlatí dalších pět dolarů. Celkem tak palivový příplatek bude na zaoceánských linkách ČSA činit 51 USD (asi 1170 korun). Řekla to mluvčí dopravce Jitka Novotná.

Na evropských linkách se cena poplatku nemění. Cestující i nadále připlácí 14 dolarů, tedy asi 320 korun.

Příplatek na palivo zavedly ČSA v září 2004, poté co k podobnému kroku přistoupila většina konkurentů. Od té doby se již příplatek domácího dopravce několikrát zvýšil. Podobně postupovala také domácí nízkonákladová společnost Smart Wings. Ta ale letos po tlakem konkurence všechny příplatky včetně palivových zrušila. V současnosti nebude dopravce ani kvůli drahé ropě zvyšovat ceny letenek, řekla mluvčí Vladimíra Dufková.

Zvýšení příplatku již oznámily například British Airways. Podle Novotné se výše příplatků ČSA stále pohybují na dolní hranici ve srovnání s ostatními leteckými společnosti jako jsou například právě British Airways, nebo Delta Airlines, Austrian Airlines či Lufthansa.

Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na nové rekordní maximum nad 74 dolarů za barel. Ceny ropy nadále tlačí vzhůru zpráva o poklesu zásob benzinu ve Spojených státech a obavy z napětí kolem íránského jaderného programu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK