Hlavní akciové indexy v USA se dotkly pětiletých maxim

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Hlavní akciové indexy ve Spojených státech se dnes dotkly nejvyšších hodnot za posledních pět let, převážně díky solidním zprávám o vývoji hospodaření řady firem. Překvapivě silný růst se týkal rovněž akcií automobilky General Motors, která je stále ve ztrátě, ale její hospodaření se zlepšuje.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 11.342 bodů a proti předchozímu závěru zpevnil o 0,6 procenta. Index S&P 500 si připsal 0,2 procenta na 1312 bodů, avšak index technologického trhu Nasdaq Composite 0,5 procenta ztratil a dostal se tak na 2360 bodů.

Náladu podpořily příznivé výsledky firem Altria, která vlastní výrobce a prodejce cigaret Philip Morris, anebo finančního ústavu Bank of America. Ten zvýšil čtvrtletní zisk o 14 procent a překonal tak odhady analytiků. Bance pomohl růst spotřebního a investičního bankovnictví, a rovněž nákup vydavatele kreditních karet MBNA.

Akcie General Motors zpevnily o více než osm procent a dostaly se nad 22 dolarů. V bázi Dow Jonesova indexu tak byly titulem s největším procentním zhodnocením. Podnik snížil ztrátu na 323 milionů z předchozích 1,3 miliardy dolarů, tržby mu vzrostly na 52,2 miliardy ze 45,8 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK