HN: Česká pojišťovna připravuje vstup na burzu

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Investoři na burze se mohou těšit na velkou příležitost. Podle zdrojů Hospodářských novin z finančního trhu připravuje emisi svých akcií nejvýznamnější část finanční skupiny PPF, Česká pojišťovna. PPF tento týden učinila další krok, který by vydání akcií usnadnil. Pražské burze oznámila, že chce z České pojišťovny oddělit tuzemské i zahraniční splátkové firmy Home Credit. Majetková struktura by se tak zjednodušila a byla by pro investory přitažlivější, poznamenávají HN.

I u Home Credit se delší dobu spekuluje, že ho většinový majitel PPF Petr Kellner nabídne na burze. V lednu tuto možnost připustil i člen představenstva a spolumajitel PPF Jiří Šmejc. V případě České pojišťovny však zatím její představitelé nechtějí odkrývat karty. "Je to jedna z možností, o kterých se uvažuje v souvislosti s expanzí," řekl k informacím HN o přípravě emise finanční šéf Kamil Ziegler.

Akcioví experti považují přípravu vstupu největší tuzemské pojišťovny na burzu za logickou. "Česká pojišťovna je na tom dobře a chce-li na burzu, je teď správná doba," řekl listu Jan Schiesser z firmy Atlantik FT.

PPF se nyní podle analytiků nachází ve fázi, kdy by se jí peníze od investorů hodily. Kellner připravuje expanzi na Ukrajinu, do Vietnamu a Číny. V těchto zemích se chce pokusit zopakovat úspěch, kterého dosáhl v Rusku.

Součástí chystaného oddělení splátkových společností od České pojišťovny. bude i převedení závazků pojišťovny ve výši 6,5 miliardy korun na Home Credit. Zároveň na něj přejde i kapitál, jehož výši teprve určí soudní znalec.

Některých částí se PPF zbavuje zcela. Ze skupiny České pojišťovny tak již loni prodala společnost ČP Leasing. Nyní vyjednává s pěti zájemci prodej eBanky. Pokud se to podaří, zůstanou pod Českou pojišťovnou už jen firmy spojené přímo s pojišťovacím byznysem. Tvoří je Penzijní fond České pojišťovny, investiční firma ČP Invest a provozovatel soukromého zdravotního pojištění ČP Zdraví.

Česká pojišťovna má na tuzemském trhu podíl 36 procent. Její hodnota se loni v létě odhadovala asi na 63,5 miliardy. Alespoň na tolik si tuto firmu cenila PPF, když ji loni Petr Kellner stahoval z trhu a tehdejším drobným akcionářům - dohromady vlastnili 2,3 procenta akcií - vyplácel 21.288 korun za jednu. Teď by na Kellnera mohla čekat i vyšší cena, odhadují Hospodářské noviny. Akciové burzy jsou na vzestupu a pojišťovna má za sebou další dobrý rok. Podle předběžných výsledků loni zvýšila čistý zisk na 4,6 miliardy korun, tedy o 10 procent, výrazně víc než celé pojišťovnictví, uzavírají Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK